Nors pagrindinis Kūčių stalo akcentas – margučiai, išradingos šeimininkės visada randa nuostabių receptų, kaip paversti Velykų stalą dar spalvingesniu ir pavasariškesniu. Šiandien nemažai šeimų švenčia pavasario sugrįžimą moderniau ir ant vaišių stalo derina lietuviškus valgius kartu italų, prancūzų virtuvių gėrybėmis . Štai keletas puikių Velykinio stalo idėjų karštiesiems, šaltiesiems patiekalams ir, be abejo, desertams.
Karštieji patiekalai. Kepta antis arba višta nėra vien tik Kalėdų stalo karaliai. Šie patiekalai puikiai tinka ir Velykiniams pietums. Taip pat galima paruošti džiovintais vaisiais įdarytą keptą kumpį ar kiaulienos vyniotinį su figomis ir obuoliais. Norintiems prancūziškų Velykų galima pasigaminti tradicinį šios šalies Velykų patiekalą – ėrieną su šparaginėmis pupelėmis.
Šalti užkandžiai. Šaltiems užkandžiams galite patiekti šprotais arba krevetėmis ir vaške įdarytų kiaušinių, keksiukų su daržovėmis. Puikus užkandis – prancūziškas vištienos kepenėlių paštetas. Itin gardūs net ir atvėsę daržovių ar žuvies pyragai: brokolių ir pelėsinio sūrio pyragas, pyragas su lašiša, varške ir špinatais. Tradicinis italų velykinis užkandis – tešla padengtas pyragas, įdarytas kiaušiniais, špinatais, rikota, parmezanu ir svogūnais.
Salotos. Kadangi Velykas švenčiame pavasarį, o kartais net ir labai vėlyvą, pravartu palikti žiemiškas kaloringas mišraines su majonezu nuošaly ir Velykoms pasigaminti gaivių salotų. Galima patiekti nesudėtingų lapinių salotų su krevetėmis ar tiesiog salotų su paprika, agurkais, feta. Taip pat daugelio mėgstamos keptos vištienos salotos su salierų stiebais.
Desertai. Saldžiajai Velykų kulminacijai tiesiog privaloma kepti Velykų bobą. Senolių laikais šis kepinys buvo griežtai neatsiejama Velykų stalo dalis. Šį pyragą seniau žmonės prieš valgydami net nešdavo pašventinti. Taip pat tarp lietuvių populiarus Velykinis morkų pyragas – pavasariškas ir maistingas. Na, o linkstantiems eksperimentuoti ir pamaišyti kelių šalių virtuves, šalia visų lietuviškų gėrybių siūlome išsikepti itališką rikotos sūrio pyragą arba citrininį keksą su cukraus glaistu. Prancūziško liežuvio savininkams labiausiai patiks prancūziškas migdolų pyragas.